Kinderen hebben het in de winter moeilijker dan in de zomer. Buiten is het koud en nat waardoor ze minder buiten spelen en ze onder andere minder vitamine D binnen krijgen. De weersverandering is niet het enige, op het moment dat de wintertijd in gaat wordt het ritme ook nog eens verstrooid. Wanneer je kinderen jong zijn, snappen zij niet waarom ze een uur langer mogen opblijven en zullen ze ’s ochtends ook een uur eerder actief zijn.
Wintertijd
Om te voorkomen dat je kind ’s ochtends een uur te vroeg naast je bed staat, kan je hem/haar alvast laten wennen aan het nieuwe ritme. Een paar dagen voor de wintertijd ingaat, verleng je de bedtijd met 5/10 minuten. Wellicht slaapt je kind dan ook iets langer door. Het aanpassen van de tijden kan je ook toepassen bij de maaltijden.
Vitamines
De winterperiode is een periode van griep en verkoudheid. Bij kinderen is dit aangrijpender dan bij een volwassene. Om de weerstand van je kind op pijl te houden is het belangrijk dat hij/zij voldoende vitamines binnen krijgt, hoofdzakelijk vitamine C en D. Door het weinig aantal zonuren in de winter, is de kans groot dat je last hebt van een tekort aan vitamine D. Echter, kan iedereen in de winter wel meer vitamines gebruiken. Kindervitamines zorgen er voor dat het vitaminegehalte van je kind op pijl blijft. Deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen zoals in een kauwtablet of olie. Op die manier is er voor elk kind een passende kindervitamine.
Aankleden
Voor een baby die pasgeboren is geldt dat het de lichaamstemperatuur niet goed kan regelen. Hierom is het belangrijk dat jij er voor zorgt dat deze constant blijft. Als je naar buiten gaat met je baby kleed je hem warm aan. Je baby ligt immers stil in de wandelwagen, hierdoor krijgt hij het sneller koud. Met behulp van de kap zorg je er voor dat de koude wind tegen wordt gehouden.
Hygiëne
Wanneer er griep en verkoudheid heerst, wil je voorkomen dat je kind wordt aangestoken. Het is belangrijk dat je zorgt voor goede hygiëne. Dit doe je door je handen te wassen voor je je kind verzorgd. Maar houdt ook andere zieke mensen op afstand. Voorkomen is beter dan genezen.